Kategoriler

8 Nisan 2016 Cuma

RENKLER

Renk: Işığın cisimlere çarptıktan sonra yansıyarak görme duyumuzda bıraktığı etkiye denir.

Ana renkler: Kırmızı- Sarı- Mavi
Ara renkler: Turuncu- Yeşil- Mor
 Ara renklerin karışım miktarı yarı yarıyadır. Bir rengin oranı diğer renkten fazla olursa, fazla olan renk daha baskın olur.
Üst sıra ana renk
alt sıra ara renk


Ara renkler: Turuncu- Mor- Yeşil



RENK ÇEMBERİ: Güneş ışığındaki renkler yukarıdan aşağıya doğru sırasıyla; Kırmızı, Turuncu, Sarı, Yeşil, Mavi, Lacivert, Mordur. Güneş ışığındaki renk grubunun uçlarının birleşmesi renk çemberini oluşturur.



Akromatik renkler: Renksiz renkler, Beyaz, siyah ve bu iki rengin oluşturduğu (gri) renk tonlarının yer aldığı renk grubu. Bir cismin ışıktan aldığı renkleri yansıtmaması sonucu, ortaya çıkan renksizlik nötr durumu.

Kromatik renkler: Renk içeren renk demektir. Bir cismin güneş ışığından aldığı renkleri saydamlık derecesine göre yansıtması sonucu görme duyumuzda oluşturduğu etki.
Kroma: Renk (yoğunluğu- parlaklığı) demektir.
Komşu renkler: Renk çemberinde yan yana dizilen renklere verilen addır.
Tamamlayıcı renkler(Komplementer): Zıt renkler de denir. İki ana rengin eşit ölçüde birbiriyle karıştırılmasından meydana gelen ve renk karışımına girmeyen üçüncü ana renk komplementeri oluşturur.
Kırmızı + Sarı = Turuncu (Mavi)
Kırmızı + Mavi = Mor (Sarı)
Mavi + Sarı = Yeşil (Kırmızı)
(Mavi) - ( Sarı) – (Kırmızı) Komplementer renklerdir.


Tamamlayıcı renkler karıştırılmayıp yan yana konuldukları zaman birbirlerinin etkilerini artırırlar. Aynı zamanda zıt etki yaratırlar (Zıt renkler). Zıt renkler birbirleriyle karıştırıldıkları zaman renksiz olan ölü renkleri oluştururlar. Parlaklığı olmaya donuk renkler.


Sıcak Soğuk Renkler: İnsanlar üzerindeki ruhsal etkilerine göre renkler; iki gruba ayrılır.
Sıcak Renkler: Kırmızıda ateşin sıcaklığını, turuncuda güneş ışığının etkisini, sarıda ışık ve aydınlığı duyumsarız. Bu renklerin havadaki titreşimi kuvvetli olduğu için diğer renklere göre gözü daha önce etkiler. Çocuğun renk anlayışı başladığında ilk önce ona atılması, ilkel toplumların en çok önem verdiği renklerin sıcak renkler oluşu bundandır. Bu renklerin ruhsal etkisi neşe, canlılık, harekettir.

Soğuk Renkler: Soğuk renklerin titreşimi, sıcak renklere göre azdır. Gözümüzü ikinci derecede etkileyen renklerdir. Ruhsal etkisi; rahatlık, durgunluk, hüzündür.

Renkte tonlama: Renkler beyazla açılıp, siyahla koyulaştırılır. Renklerin açık koyu farklılığına ton denir. Siyah renkle koyulaştırmaya grileştirme, beyaz renkle açmaya pastel renk denir.

Renklerin Yan yana Durumu: Renkler yan yana veya üst üste konulduklarında daima bir alış veriş halinde olurlar. Maviyle turuncu yan yana getirildiğinde daha parlak görünür. Mavinin yanına mor renk getirildiğin de ise daha mat görünür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.