MANDALA
Mandala
daire, çember, merkez anlamına gelmektedir. Mandala enerjiyi tutan kap olarak da adlandırılmaktadır.
Mandala boyama, şekilleri belirli bir düzene göre boyama
tekniğidir.
Mandala Hindistan kökenli bir arınma yöntemidir. Bu yöntemle boyama işi, merkezden başlayarak dairenin dışına doğru büyüterek boyamaktır. Şekiller nasıl olursa olsun, belli bir açıyla çizilen desen yuvarlak bir görüntüye sahip olur. Daire içine yerleştirilen şekiller simetrik olarak çoğaltılmaktadır.
Mandala mistik ve geometrik olarak ikiye
ayrılan boyama tekniğidir. Mandala boyama tekniği zihni dinlendirir ve ruhsal
dinginliğin artmasına yardımcı olur.
Mistik Mandala bir çeşit meditasyon yöntemidir. Daire içine yerleştirilen şekiller, semboller arınma ve olumlama aracı olarak kullanılmaktadır. Mistik Mandalanın kişinin duygu, düşünce ve hislerinin çember tarafından tutulduğuna inanılır, pozitif düşüncelerin aktarıldığı mandala saklanırken, negatif enerjinin aktarıldığı mandala yakılıp, külleri savurularak bir çeşit arınma sürecine girilmiş olur.
Geometrik mandala adından da anlaşılacağı gibi geometrik şekillerde oluşan bir boyama yöntemidir. Daire içine yerleştirilen kareler, üçgenler, dikdörtgenler tek başına bir şey ifade etmese bile, birbirinin devamında kendi içinde bir bütünlük sağlar. Geometrik mandala da şekiller ve renkler birbirleriyle uyum içindedir. Boyama yaparken merkezden başlamak ve aynı şekilleri bir kerede boyamak en sağlıklı yöntemdir. Aynı şekilleri farklı renklere boyamak da bütünlüğü bozabilir.
Mandala Hindistan kökenli olsa da, her kültürde yuvarlak veya
kare içine yerleştirilmiş, farklı anlamlar taşıyan şekiller, süslemeler,
motiflere rastlanmaktadır. Çini süslemelerinde, mozaik sanatında,
halı kilim motiflerinde de şekiller belli bir düzene göre çizilmiştir.
Mandala boyamak, insanı dinlendirir, Yaratıcılığı artırır, Sabırlı
olmaya yardımcı olur, belli bir noktaya odaklanma sürecini uzatır.
Geometrik Mandala Örnekleri: